If history predicts the future.
Would you change it?

Hello world,
we are playField.

We zijn een kunstencollectief dat je uitnodigt voor interactieve installaties op de rand van theater. Of is het omgekeerd? Scroll verder en kom het te weten.

Over ons

Over ons

PlayField is een kunstcollectief dat de toeschouwer uitnodigt om meer te doen dan alleen kijken. Het publiek wordt onderdeel van het narratief of stuurt de inhoud van de installatie, al of niet geassisteerd door technologie. Wat brengt dit teweeg? Welke consequenties kunnen we hieruit destilleren?

Het werk van playField combineert kunst, technologie en wetenschap. Via een waaier aan wetenschappen zoals filosofie, sociologie en data science onderzoeken we maatschappelijke thema’s die de toeschouwer stimuleren om verder na te denken.

Met een voorliefde voor samenleving, menselijk gedrag en hedendaagse technologie laat playField het publiek immersieve kunst ontdekken. Via de interactieve en performatieve creaties van playField wordt de grens tussen publiek en kunstwerk vervaagd. 

Lana Schneider
Lana
Lana Schneider (°1991, Belgium) is maker, scenographer and visual artist.
Marthe Schneider
Marthe
Marthe Schneider (°1994, Belgium) is maker, writer and actress.
Tim De Paepe
Tim
Tim De Paepe (°1986, Belgium) is maker, director and IT developer.

Projecten

PlayField creëert immersieve, interactieve en participatieve installaties/performances rond big data, de samenleving, (menselijke) (kunstmatige) interactie, de frictie tussen verschillende wereldbeelden, etc. Onze verschillende projecten staan met elkaar in verband en bevragen op een gelaagde manier onze hedendaagse maatschappij. We nodigen het publiek uit om deze wisselwerking tussen theater, beeldende kunst, nieuwe media en wetenschap actief te ervaren.

Big Data Trilogie

De Big Data Trilogie is een drieluik dat bestaat uit de voorstellingen #1 HOLLOW, #2 BIAS en #3 RELAY. Met elk luik zakt het publiek dieper in de verschillende lagen van informatica; de communicatielaag (#1 HOLLOW), de binaire laag (#2 BIAS) en de technologische laag (#3 RELAY). Wat is de impact van digitalisering op onze samenleving? En wat gebeurt er wanneer technologie sneller evolueert dan de gemiddelde mens kan volgen? Wat is de impact op elk van ons en bij uitbreiding op de hele samenleving? Dit drieluik geeft het publiek meer grip op de verborgen effecten van big data en helpt ethische problemen die technologie met zich meebrengt te definiëren.

#1 HOLLOW doet je nadenken over intimiteit, persoonlijke ruimte en privacy in relatie tot hoe we digitale communicatiemiddelen gebruiken. Tijdens #1 HOLLOW heb je een reeks ontmoetingen met een onbekende – eerst via brieven, dan via chat en uiteindelijk via de telefoon en videogesprekken. Deze participatieve performance reflecteert op de ruimte die digitale communicatie en data innemen in ons dagelijks handelen. Wanneer en hoe zijn we ermee bezig?
In #2 BIAS volgen we de ‘dramaturgie’ van een algoritme: data wordt verzameld, vertrouwen opgebouwd, parameters opgesteld en beslissingen gemaakt. Het algoritme heeft een onmiddellijk effect op de makers ervan; het publiek. De toeschouwer bepaalt zelf het resultaat van de voorstellingen en wordt geconfronteerd met een zwart-witdenkend systeem. Wat zijn de gevolgen voor de rest van het publiek?
In #3 RELAY werpen we een blik op zowel de geschiedenis als de toekomst van het digitale tijdperk. Bij het zoeken naar de oorzaak van een storing in de Mark II Aiken Relay Calculator in 1947, de eerste primitieve computer, ontdekte één van de operatoren een nachtvlinder in een relaiscomponent. De eerste ‘bug’ werd meteen de laatste analoge verzetsstrijder in de evolutie van de computer.

A.R.C.

A.R.C. / A Real Catastrophe stelt onze individualistische maatschappij in vraag. Deze reeks denkt na over hoe een nieuwe sociale structuur er zou kunnen uitzien. Geruchten uit een andere wereld bieden je nieuwe perspectieven op de toekomst.

Dit project is samengesteld uit verschillende performances en installaties in de openbare ruimte.

Het uitgangspunt van A.R.C. / A Real Catastrophe is de mythologische ark van Noach, een verhaal dat over de hele wereld terugkomt in diverse religies en culturen. Het verhaal is diep geworteld in ons collectieve geheugen en de symboliek houdt nog steeds verband met actuele maatschappelijke onderwerpen.

Onze samenleving lijkt zich steeds meer te verzetten tegen de afbrokkeling van het huidige wereldbeeld. De nadruk op ‘behouden’ doet ons vergeten hoe we open kunnen blijven voor alternatieve ideeën over de toekomst.
Met een rugzak, een gps-gestuurde audiogids en een wereldkaart trekken kinderen eropuit om alle hoeken van het festivaldomein te verkennen. Ze ondernemen een ontdekkingsreis waarin verhalen rond het thema ‘ark’ van over de hele wereld worden samengebracht. Elk verhaal vormt een puzzelstukje en maakt deel uit van een groter geheel. Van daaruit leren de kinderen iets over de collectieve cultuur van de mens en welke verhalen ons verbinden.

RUMOR // Unfolding Futures is een installatie die wortels heeft in het idee dat een beeld van een toekomstige, andere were

HUMAN

Ontdek samen met playField de ongrijpbare wereld van het menselijke geheugen. Je maakt kennis met vijf performers, vijf perspectieven en vijf persoonlijke geschiedenissen. Ze delen hun herinneringen. Klinken ze bekend in de oren? Langzaam maar zeker vormen persoonlijke gefragmenteerde momenten zich een web van verhalen waar niemand aan ontkomt.
Ervaar live klassieke muziek op een nieuwe manier. In plaats van passief te luisteren, word je onderdeel van een complete beleving van muziek, mode en video. Wandel rond of neem ergens plaats. Zoek naar je eigen perspectief en bouw simultaan mee aan een collectief verhaal – allemaal via je positie in de ruimte. Kies vanuit welk standpunt je de muziek wil ervaren en daag je oren uit om telkens nieuwe invalshoeken te ontdekken. 
Alles verandert, verplaatst, trilt, connecteert, communiceert, musiceert. Met andere woorden: alles is in beweging.

Samenwerkingen

Zet jezelf aan de controleknop en beslis wat er gebeurt op scène. PRESS Play. neemt je mee in een interactieve voorstelling die speelt met de heerlijke/verraderlijke vrijheid van een virtuele wereld vol verborgen algoritmes.

Meer weten? Stuur ons een bericht!

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

STEUN

Hou de vinger aan de pols! We houden je op de hoogte van het reilen en zeilen van playField.

De vrienden van playField.