3° RUMOR

3° RUMOR

Vertel ons je wensen en dromen. Met RUMOR // Unfolding Futures verzamelt playField toekomstperspectieven van de inwoners van de stad waar het project neerstrijkt. Kom de installatie binnen, luister naar de instructies, praat. Een AI bundelt voortdurend de wensen van alle deelnemers. Zo worden individuele dromen getransformeerd tot collectieve toekomstperspectieven. Hoezeer variëren verlangens onderling? Waar zijn er raakvlakken?

Alle participanten van RUMOR // Unfolding Futures zijn met andere woorden onze medemakers. Door hen te betrekken wordt bovendien van mond tot oor doorgegeven dat er iets gaande is in de stad. Het kunstproject verzamelt dus niet alleen ideeën, het genereert as we speak ook geroezemoes – of hoe de aanwezigheid van RUMOR zelf een gerucht teweeg kan brengen.

RUMOR // Unfolding Futures stelt vragen. Heeft het individuele verlangen een plaats in de collectieve droom? Of moeten er hier en daar toegevingen gebeuren? Kan artificiële intelligentie een alternatief bieden voor democratische systemen? Kan technologie een tool worden om polarisatie tegen te gaan?

Kom binnen. Je hoort geruis. Stemmen. Je kan niet goed verstaan wat ze zeggen. Plots vallen alle stemmen weg en genereert de centrale computer één boodschap samengesteld uit alle verzamelde toekomstperspectieven. Hoe klinkt dit? Wat wordt er gezegd?

 “Het gerucht is een geluid van twee werelden die botsen.”

– uit How we are van Vincent Deary

RUMOR // Unfolding Futures heeft wortels in het idee dat een beeld van een toekomstige, andere wereld botst met onze huidige wereld. Een droom voor de toekomst is somsook de aankondiging van verandering. En waar verschil schuilt, schuurt het. Wat als blijkt dat de een zijn droom de ander zijn nachtmerrie is?


--------


RUMOR // Unfolding Futures gaat in 2023 in première.
 

--------
 

RUMOR // Unfolding Futures is een onderdeel van de reeks A.R.C. (A Real Catastrophe) waarbinnen werken in de publieke ruimte van de stad gemaakt worden en de toeschouwer wordt uitgenodigd een blik te werpen op een nieuwe sociale structuur. In RUMOR ontmoeten de kunsten, de wetenschappen en de burger elkaar in het medemakerschap. Daarbij vormt playField de brug die alle partijen samenbrengt. 


--------
 

Een productie van playField.
Concept en creatie: Marthe Schneider, Lana Schneider en Tim De Paepe.
Scenografie: Lana Schneider.
Tekst: Lana Schneider, Marthe Schneider en Tim De Paepe.
Stem: Marthe Schneider.
Interactive 3D environment: Lana Schneider en Helena Yankson.
Software: Tim De Paepe en Brainjar.
Decor: Fisheye.
Communicatie en publiekswerking: Yasmin Van ’tveld.
Coproductie: VIERNULVIER en Arenberg.

In samenwerking met: VIERNULVIER, Arenberg, GUM, Het Huis Utrecht en KAAP.

Met steun van de Vlaamse overheid en Fonds Podiumkunsten Nederland (FPK).

Met dank aan Ellen De Vos en Jan Everaert.